Pátek, 29 března, 2024
aktualne

Nastalo skutečné léto

Třeba si uvědomit, že při náhlé změně počasí začnou být patrné příznaky nemocí náročných na vláhu. Takže kdo nedokázal včas ošetřit pole, může nyní postupně spatřovat chorobné projevy. Na ošetřování je tehdy obvykle již pozdě, postřik zachrání pouze nenapadené části rostlin.

Takové oteplení určitě ustálí a podpoří let obalovače jablečného, ​​tedy těch jedinců, které přežily nepříznivé období. V případě zvyšujícího se počtu ulovených motýlů do feromonových lapačů je nutná ochrana.

Ošetřuje se buď v 1. termínu proti nakladeným vajíčkům přípravky na bázi inhibitorů tvorby chitinu – Dimilin 48 SC, Integro, Match 050 EC, Nomolt 15 SC a Rimon 10 EC, nebo ve 2. termínu proti vylíhnutým housenkám 1 EC, Calypso 480 EC, Ceon 5 CS, Cyprin 10 EC, Decis EW 50, Decis Protech, Delta EW 50, In-Sek, Karate Zeon 5 CS, Karate Zeon 050 CS, Karate se Zeon technologií 5 CS, Lambda Lam 50 CS , Lambdol, Mavrik 2 F, Mospilan 20 SP, Nurelle D, Nurelle Max, Rel-
dan 40 EC, Spintor, Steward, Talstar 10 EC, Trebon 30 EC, Trebon 10 F a Vaztak 10 EC.


Plánujete letní svatbu: svatební pozvánky v široké nabídce.


Třetí skupinou účinných přípravků je biologický přípravek Biobit XL, který se aplikuje na začátku líhnutí housenek, což je asi 3 dny po 1. termínu. V tabulce uvádíme přibližné termíny ochrany.

Připomínáme ochranu proti strupovitosti jabloní a hrušek, proti plísni bramborové na bramborách a rajčatech a proti plísni cibulové.

Smutný je pohled na mnohé vinice postižené krupobitím. Některé nezarodí ani v příštím roce. Vzhledem k vysokým teplotám, pokud nedojde k jejich snížení pod 20 stupňů Celsia,
by réva mohla poměrně rychle odkvést. Proto by neměl být problém s termínem pro první pokvětový postřik proti peronospore i padlí. V případě ochlazení je třeba provést ošetření nejpozději 14 dní po předchozím ošetření bez ohledu na průběh kvetení. Je vhodné použít širokospektrální přípravky s účinkem i proti plísni šedé, případně i bílé hnilobě.

pr článek

Další články autora