Úterý, 27 září, 2022
aktualne

5 neobvyklých tipů, jak bojovat proti zdražování potravin

Ceny potravin rapidně rostou a zdražování by se mělo ještě zrychlit. Existují způsoby, aby zdržování pocítila vaše peněženka méně.
Rady poskytl pro Aktuality.sk Lukáš Kovanda z české Národní ekonomické rady vlády.

Nechoďte do pohostinství, udělejte párty doma
Domácí párty namísto hospody či restaurace jsou jedním ze způsobů, jak čelit rapidní inflaci, soudí ekonom. Inflace se ještě více než cena potravin v obchodech týká právě cen v pohostinstvích či restauracích.

Podnikatelé v gastru se potřebují finančně zahojit po pandemii, protože během ní těžce krváceli. Narůstá tak rozdíl mezi cenou piva v hospodách a restauracích – a cenou piva v obchodech, tedy piva na domácí konzumaci.

Ekonom uvádí, že cena piva rostla více v restauracích, než v potravinách.

„Roztváření nůžek mezi pivem v hospodě a pivem v obchodě probíhá v podstatě od roku 1990. V době pádu komunismu totiž pivo v hospodě stálo zhruba stejně jako pivo v obchodě. Lidé tak mnohem jednoznačněji než dnes dávali přednost točenému pivu právě v hospodě, která většině Čechů chutná víc,“ napsal.

Mnohem častěji než dnes byl před rokem 1990 fenomén chození do hospody pro pivo se džbánem. V posledních více než třiceti letech však klesá cenová atraktivita točeného piva. Navíc se díky lepším technologickým postupům zlepšují chuťové vlastnosti piva baleného, ​​prodávaného v obchodech, upozornil.

Pozor na „scvrkflaci“, nekupujte nenápadně zmenšenou potravinu
Výrobci potravin v posledních letech zintenzivňují praxi nenápadného zmenšování objemu výrobků, snižování gramáže či procent alkoholu. Jedná se o praxi takzvané „scvrkflace“ (z anglického shrinkflation).

Při „scvrkflaci“ sice cena potravinového nebo nápojového výrobku zůstává v obchodě stejná, ale tajně se scvrkává právě objem, gramáž nebo kvalita výrobků. Zákazník pak za stejnou cenu pořizuje méně, takže si pohorší podobně jako při cenové inflaci.

„Akorát, že ,svrkfflace‘ si u výrobku většinou nevšimne, zatímco cenové inflace by určitě zaregistroval, což by ho od koupě mohlo i odradit,“ domnívá se.

Český ekonom připomněl, že v posledních letech přišly o deset gramů tyčinky Deli nebo Snickers.

„Tyčinka KitKat Chunky měla původně gramáž 50 gramů, po prvním ztenčování se snížila na 48 gramů a dnes váží jen 40 gramů. Čokolády Figaro, Studentská pečeť, Milka nebo tyčinka Margot ztratily za pár let dvacet gramů,“ konstatoval.

„Zákazník by v době citelné inflace cen potravin měl pečlivě než kdy jindy přečíst údaje o složení, objemu či gramáži výrobku a umět posoudit, zda se nestává obětí právě scvrkflace,“ radí.

Nenakupujte hladoví, hlad není nejekonomičtější
Naši západní sousedé ročně vyhodí 57,1 kilogramu jídla v přepočtu na obyvatele. Takový je závěr loňské studie vědců z Univerzity Karlovy v Praze.

Jak tedy snížit ztráty způsobené vyhazováním jídla? Vznikají hlavně proto, že lidé nakupují příliš kazivých potravin typu uzenin, mléčných výrobků, ale také ovoce či zeleniny. A také si vaří příliš velké množství jídla.

„Lidé by si tedy doma neměli vařit hladoví a pokud jim přesto něco zůstane, měli by to důsledně skladovat v mrazničce pro pozdější konzumaci. Hlad je možná nejlepší kuchař, ne však nejhospodárnější. Právě tak by s prázdným žaludkem neměly chodit na nákupy potravin,“ doplnil odborník.

Nakupujte hned po snídani nebo podle letáků
Ideální je chodit na nákupy po snídani. Lidé jsou najedení a ještě na začátku dne čerství, neunavení, říká. Takže zákazníci až tak nepodléhají impulzivnímu nakupování například právě uzenin nebo sladkostí. K tomu se spíše uchylují při večerním nakupování. Když jsou unavení, a mají již oslabené mechanismy sebedisciplíny.

„Právě narušení mechanismů sebedisciplíny citelně zvyšuje pravděpodobnost nákupu nezdravé, nedostatečně výživné potraviny. Tedy za příliš peněz málo skutečné výživy – to není zrovna recept na hospodárné živobytí,“ poznamenal.

Pokud jdete nakupovat večer – když je sebedisciplína omezená, ekonom doporučuje nakupovat podle letákových akcií. Letáky jsou směrodatné nejen pro seniory. „Ne všechno na letácích je právě výživné, ale alespoň máte jistotu, že to není cenově přestřeleno, uvedl.

Nakupujte dobré víno, ale nepijte jej
Například investice do archivního vína jsou jedním z nejlepších způsobů, jak čelit rapidní inflaci.

Jedna z mezinárodně nejvíce stahovaných odborných ekonomických studií posledních dvanácti měsíců, „Nejlepší strategie do inflačních časů“, vychází z amerických, britských a japonských dat za poslední téměř století.

Tým autorů – zastoupeni jsou akademici i praktičtí ekonomové – v ní hledá odpověď právě na to, jak v době vysokého růstu cen investovat tak, aby výnos investic předčil tempo inflace. Bohužel právě ani akciové, dluhopisové či nemovitostní investování nepřebíjí rapidní inflaci, říká expert.

Kdo však sbírá například archivní) víno, ten se prý ani rapidní inflace nemusí obávat. „Historicky totiž podle zmíněné studie platí, že sbírky vín se zhodnocují tak výrazně, že i rapidní inflaci dokáží v průměru překonat o 5 %. Takže pokud celoroční inflace činí například 15%, sbírka vín zvýší svou cenu průměrně o 20 procent,“ vypočítával Kovanda.

Sice sbírka vín chrání před inflací není ale jednoduché takovou sbírku dát dohromady. Jsou to zpravidla roky práce a investovaného času a peněz.

„Člověk musí získat expertízu v daném oboru. Takže jde svým způsobem o náročnější investování než „jen tak“ vložit peníze do akcií či realit. V době rapidní inflace se ale alternativní investování, včetně toho do vín, vyplatí jako máloco jiného,“ uzavřel Kovanda.

pr článek

Další články autora