Úterý, 27 září, 2022
aktualne

Testovali jsme domácí pekárnu, která napeče i buchty

Čerstvému ​​chlebu z domácí pekárny nikdo neodolá. Pronikavá vůně, jemná křupavá kůrka a šťavnatá střídka mohou hravě soupeřit s čerstvým pečivem ze supermarketu. Dokáže však ta vaše napéct bagety, preclíky, buchty či housky?

Philips má řešení, jak tvarovat těsto tak, aby výsledkem nebyly pouze hranaté bochníky s otvory po lopatkách. Chlebopícka HD9040 je vybavena speciální formou, ve které lze tvarovat pečivo dle vlastní fantazie. Zatímco v hlavní formě automat uhněte a připraví těsto, v té na pečení zvládne připravit třeba i buchty.

Má svůj styl
HD9040 se od ostatních zařízení na trhu v mnohém neliší. Snaží se zaujmout poutavým designem, praktickým provedením a příslušenstvím. Jak je již u Philipse zvykem, designéři dostali při návrhu volnou ruku a rozhodli se překročit hranice bílo-šedo-stříbrného světa nudné kuchyně. Odvážné barvy poutají pozornost a svěží, moderní look dodává tomuto modelu potřebný šmrnc. Pokud jste se setkali s nejnovějšími kuchyňskými pomocníky této značky, asi budete vědět, o čem je řeč.

Funkcemi nezklame, ani nepřekvapí
Chlebový automat má klasické ovládání membránovou klávesnicí a segmentový LCD displej bez podsvícení. Ocenili jsme slovenské popisky tlačítek a srozumitelné symboly, jejichž prostřednictvím se každý zorientuje v nastaveních. Stačí pouze navolit ten správný program z číselníku, hmotnost těsta, intenzitu propečení a případné zpoždění startu. Na displeji začne ubíhat časomíra, která prozradí, kdy bude těsto, chléb či džem připraven k vytažení.

Tovární zpracování je na úrovni a spokojeni jsme byli také s výkonem motoru, který si poradí is hustšími cestami s nižším obsahem vody. Pro ně je připraven speciální program pro přípravu těsta na nudle. Forma má dvě lopatky, které v protisměru vytahují v cestě lepek, aby bylo pečivo vzdušné a zadrželo maximum plynů vyrobených kvasinkami. Běh je tichý a do vedlejších místností z kuchyně neproniká.

Při pečení 1000 a 1250 gramových bochníků jsme byli plně spokojeni s jejich kvalitou i tvarem. U menších chlebů ze 750 gramů těsta bylo zpracování bezvadné, pro dosažení dokonalého tvaru jsme však museli připravit o málo řidší těsto, jinak nebyla jeho tloušťka ve formě po nakynutí jednotná. To ovšem vyžaduje trochu cviku, jinak se bochník popraská. Výměna pšeničné mouky za žitnou pekárničce problémy nezpůsobovala i přesto, že pro těsto z žitné mouky speciální program jména.

Vzhůru na preclíky
Zvukový signál se neozve pouze pro nasypání zrnek a rozinek do vypracovaného těsta, ale i tehdy, je-li zvolen program s použitím tvarovače těsta. Tehdy se očekává, že vytáhnete formu z topidla, a do jedné hodiny z těsta vytvoříte několik tvarovaných bochánků, které poputují do hliníkových misek.

Ty jsou vyrobeny z tenkostěnného hliníku potaženého teflonem. Zasouvají se do kovového roštu a každou z nich lze rozdělit příčkami na dvě, tři, čtyři nebo šest částí, které je třeba naplnit těstem. Jestli máte chuť na dvě pletenky, čtyři bagety, šest větších, nebo dvanáct menších housek je jen na vás. Program počítá s 500 gramovou dávkou těsta.

My jsme experimentovali s vánočkovým těstem, džemovými buchtami, či banketovým pečivem dochuceným tekutou marinádou vlitou do těsta. Manipulace s těstem a jeho rozdělení do tvarovačů nezabere více než pět minut času, přesa jen je potřeba stříhnout na signál a přidat ruce k dílu.

Tuto funkci jsme si oblíbili i přesto, že stejného výsledku lze dosáhnout s libovolnou chlebopíckou, která uhněte těsto pro následné pečení v troubě. Tvarovač však zaručí jednotnost tvarů ai v malé kuchyni s omezenou výbavou lze upéct skvosty. Ačkoli i na chalupě.

Receptář, který se neztratí
Většina výrobců zapomíná na to, že recepty mají být na očích. Návod kdesi zapadne prachem a člověk při pečení více experimentuje, než sází na jistotu. Možná i proto nás příjemně překvapil receptář ve formě stolního kalendáře, který se v kuchyni neztratí. Přesné gramáže jsou vždy na dosah ruky. Zamrzelo nás však, že chybí receptury pro použití tvarovače, které jsou pouze v přibalené knížce.

pr článek

Další články autora